Založ si blog

Správa o stave sociálnej demokracie na Slovensku

Sociálna demokracia je presne taká, akú ju Fedor Flašík založil. Zakladal ju so zlatou reťazou na krku a s drahou cigarou v ústach. Súd práve prepustil podvodníka, ktorý na Ponziho pyramíde oklamal ľudí o 50 miliónov. Späť do rokov deväťdesiatych.

Za Československa sociálna demokracia nemala dejiny. Boris Zala alebo profesor Laluha by možno nesúhlasili, ale je to fakt. Pár mien, ktoré si dnes nikto nepamätá, najmä, vždy šli buď s Čechmi, alebo s komunistami – nemali vlastnú agendu. Po nežnej revolúcii sa začali sociálnymi demokratmi nazývať pohrobkovia komunistov, ktorí sa ale na schôdzach stále súdruženkovali. Sociálna demokracia ešte nevznikla. Čakala na „mediálneho mága“, ktorý bude potrebovať niečo na Mečiarove miesto ale s obrúsenými hranami.

A tak vznikla sociálna demokracia. So vstupným kapitálom prvej generácie mečiarovských privatizérov. Mimochodom, dnes si už nikto nespomenie, že pôvodne to ani sociálna demokracia nemala byť, bola to „strana stredu“, samotný Fico sa výrazne vyhradzoval proti pravici aj ľavici. Je veľmi symbolické, že zakiaľ čo už spomínaná prvá generácia Mečiarových privatizérov začala vymierať, v straníckych salónikoch a vlastne doslova aj v poslaneckých laviciach sedí už druhá generácia. Potomkovia tých, čo jediným škrtom ukadli miliardové majetky, takže dnes nemáme nemocnice, nemáme metro v Bratislave, železnice sú v stave ako pred päťdesiatimi rokmi atď.

Tento automat na peniaze sa súborným názvom volá sociálna demokracia. Je založený na hlúposti voliča – ako povedal nebohý  Flašík, keď idem zakladať 20-30% stranu, asi sa vyseriem na nejakú intelektuálnu komunikáciu, nebudem rozprávať o vízii krajiny.

Je preto humorné, že sa do politickej vírivky nechali zlákať odborári alebo „intelektuáli“ ako Eduard Chmelár. Je jasné, že ľavici o nejaké intelektuálne tieto nikdy nešlo. Vždy šlo o peniaze. Ľudia ako Chmelár sú bez osobnej integritiy, včera vykrikovali proti oligarchom, dneska pre nich píšu za misku šošovice. Vyrúbané stromy? Prepúšťanie mafie? Až teraz sa v skutočnosti začínajú písať dejiny sociálnej demokracie na Slovensku.

Vymierame. Ale príliš pomaly

16.04.2024

Hlad na svete nie je preto, že nedokážeme nasýtiť chudobných, ale preto, že nedokážeme nasýtiť sociálnu demokraciu. Opatrenie zrušiť benefity na zubára… toto opatrenie – je namierené proti mladým rodinám s malými deťmi. S dvomi školopovinnými dietkami vás návštevy u zubára stoja stovky eur. Živíme sa tak ako sa živíme. Určite to nie je namierené proti [...]

Ľavica plní v spoločnosti úlohu syfilisu

09.02.2024

Správa o stave ľavice na Slovensku: Korupcia už nie je trestná. Vláda posiela obrovské čiastky zbrojným barónom, ktorí sa topia v ziskoch. Došlo k bezprecedenntnému zvýšeniu sociálnych odvodov pre ľudí, čo zarábajú viac ako 650 euro mesačne. Súkromné zdravotné poistovne si vyplácajú obrovské zisky z povinných odvodov (po novom sa Ficovi a oligarchom do pokladničky [...]

Iné časy nebudú

25.10.2023

Čítal som knižku o britských premiéroch v 19. storočí. Nový premiér sa vždy dostal do sedla tak, že kritizoval starého premiéra na jednej veci – a potom, keď chytil opraty vlády, robil ten nový to isté. Alebo aj horšie. Napr. kým bol v opozícii, bol to najväčší pacifista na svete, a keď dostal do rúk armádu, stal sa z neho najväčší warmonger apod. Čo z toho [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 4953x
Priemerná čítanosť článkov: 1238x

Autor blogu

Kategórie